Renovert? Se om du kan få støtte!


Visste du at du kan søke om opptil 170.000 kroner i støtte etter du har gjort tiltak på bygget ditt?

Så fremt du har gjort energisparende tiltak, benyttet deg av et byggefirma, og arbeidet er fullført i løpet av de siste 18 månedene, kan tiltakene kanskje få støtte fra Enova.

Magnus Vågen er energirådgiver i Binde Framtid, et nyoppstartet firma basert på energirådgivning i forbindelse med byggeprosjekt og hjelp til å søke om finansielle støtteordninger fra Enova.

 
Foto: Triomedia. Gjengitt med tillatelse fra Schwartz og byggefirma.

Foto: Triomedia. Gjengitt med tillatelse fra Schwartz og byggefirma.

 

Han forteller at dersom du nylig har bytta vindu, kledning og vindsperrer, samt etterisolert, kan det være sjanser for at bygget ditt er berettiget å få støtte. Og da er det lurt å ta kontakt med Binde Framtid. Usikker på om du kan få støtte?

Prøv vårt spørreskjema!

– Det er flott om du har tegninger på huset hvis du henvender deg til oss, og du må ha kvitteringer fra alt byggearbeidet som gjort. I tillegg må huset ha godkjent byggesøknad før 1.7.1997, forklarer han.

Hjalp huseier i Namsos
Nylig hjalp Vågen huseier Monica Schwartz i Namsos med å sjekke om hennes husprosjekt kunne få støtte. Schwartz og familien hadde fått støtte for ventilasjon etter å ha helrenovert et hus fra 60-tallet, men lurte på om det var mulig å få ut noe mer.

– Vi skulle klare oss med gulvvarme tenkte vi i utgangspunktet, men huset ble stort, og jeg begynte å se litt inne på Enova-sidene for å sjekke om vi kunne gjøre noe mer og få støtte til det, forklarer Schwartz.

Hun følte ikke at hun fikk klarhet i hva som var mulig eller ikke fra hjemmesidene til Enova, men så at man kunne søke etter energirådgivere i nærområdet.

– Det fantes ingen godkjente rådgivere i Namsos, men i Steinkjer var det flere. Ettersom byggefirmaet vårt, Byggmester Sjåstad, kjente til Binde og anbefalte dem, valgte jeg å ringe til Magnus. Og det har jeg ikke angret på, ler Schwartz.

 
Foto: Triomedia. Gjengitt med tillatelse fra Schwartz og byggefirma.

Foto: Triomedia. Gjengitt med tillatelse fra Schwartz og byggefirma.

 

Et lite tiltak utgjør mye
Hun påpeker at hun og familien nettopp var ferdig med en byggeprosess, og syntes egentlig at støtteordningene til Enova virket litt uoverkommelige å navigere seg i.

– Det føltes nesten som å skulle begynne med en ny byggeprosess. Da var det godt å få god hjelp fra Magnus. Han hadde trua på at vi kunne få ut en god sum i Enova-støtte dersom vi installerte varmepumper i tillegg til ventilasjonen som vi allerede hadde på plass, forklarer Schwartz.

Varmepumpene skal installeres i huset så fort telen er gått ut av bakken, trolig i april. Og Binde Framtid har koordinert prosessen med NTE, som kan levere den typen som boligen har bruk for.

– NTE har vært på befaring og ordner resten. Alt ble plutselig veldig lettvint takket være Magnus. En ekstra bonus er at vi nå kommer vi til å spare masse på strømmen, smiler Schwartz.

Får det doble igjen
Når varmepumpene er installert, får Schwartz trolig utbetalt 125.000 kroner i støtte fra Enova, mens ca. halvparten av beløpet brukes på energirådgivning og varmpepumpetiltak. Dermed ender de strømsparende tiltakene opp med god økonomisk gevinst.

Basert på dialogen og erfaringene hun har gjort seg med Magnus, anbefaler Schwartz flere boligeiere om å ta kontakt med Binde Framtid dersom de skal eller har pusset opp:

– Vi hadde en åpen og ærlig tone helt fra starten. Jeg sa til Magnus at dersom han fant ut at vi ikke hadde noe å vinne på å gjøre noe mer, så avsluttet vi hele greia. Og det var vi begge enige i. Men så viste det seg at gevinsten var såpass stor, at vi valgte å gjøre tiltakene. Jeg anbefaler virkelig Binde Framtid til andre som trenger samme type hjelp. Og synes det er flott at det finnes et eget firma som har spesialisert seg på nettopp denne typen bistand.

Se flere bilder fra ombyggingen av Monicas hus på Byggmester Sjåstad sine hjemmesider!

Snopp Designbyrå