Energirådgivning for en smartere oppussing

Energirådgivning for en smartere oppussing

Robert Ødegård og kona Mari bestilte energirådgivning og fikk gode tips til hvordan de kan oppgradere familiens 40 år gamle bolig. – Vi får en mer energismart bolig – og penger tilbake fra Enova, sier Robert.

 
 
IMG_9882.jpg
 
 

Familien Ødegårds hus ble bygd i 1978, og trenger en oppgradering for å kunne matche dagens krav til en moderne og energieffektiv bolig som passer for en travel småbarnsfamilie. 

– Vi ønsker oss først og fremst et varmere hus. Når vi står opp om morgenen er det kun 16 - 17 grader i huset, og det tar lang tid å få opp varmen, sier Mari og legger til at boligen også har en gammel oljefyr som må byttes ut med en mer moderne oppvarmingsløsning. Paret tok kontakt med energirådgiverne i Binde Framtid for veiledning. – Vi lurte rett å slett på i hvilken ende vi skulle begynne, ler Robert.

Et strømsluk i underetasjen
Under befaringen gikk energirådgiverne igjennom boligen og kartla både oppvarming og ventilasjon. De gjennomførte også en såkalt termografering, som avslørte hvor i huset det var varmelekkasje. – Vi ser enkelt hvilke vinduer som må byttes foring på, og fant også ut at det kommer kaldt luft opp via gamle ventiler, forklarer energirådgiver Magnus Vågen. 

 
 
IMG_9788.jpg
 
 

I underetasjen oppdaget de at manglende isolasjon i gulvet gjorde at det meste av varmen fra varmekablene gikk ned i bakken fremfor å varme opp gulvet. – Da vi etter råd fra Magnus slo av varmekablene, merket vi det umiddelbart på strømregningen. Her har vi virkelig fyrt til kråka, sier Mari og rister oppgitt på hodet. 

Fikk tiltaksplan
Halve boligmassen i Norge er hus fra 70-tallet og tidligere, og mange hus trenger oppgradering for å bli mer energieffektive. Familien Ødegårds hus er intet unntak. Binde Framtid utarbeidet etter befaringen en detaljert tiltaksplan for boligen. – Vi har satt opp noen punkter som bør prioriteres, for eksempel å bytte ut den gamle oljefyren med en luft til luft varmepumpe,og bytte den gamle vedovnen i stuen til en mer effektiv og rentbrennende ovn, forklarer Magnus Vågen. Det er opp til familien selv å avgjøre hvilke tiltak de ønsker å gjennomføre, og når. – Vi kan med denne tiltaksplanen planlegge oppussingen bedre, slik at vi slipper å måtte gå tilbake å gjøre om noe senere, sier Robert. 

 
 
IMG_9801.jpg
 
 

Kvalifiserer til Enova - støtte
Ekteparet får 7500 kr i støtte for energirådgivningen Binde Framtid har gjort. I tillegg har Binde Framtid laget en tiltaksplan for boligen, slik at ekteparet kan motta 120.000 kr i Enova-støtte hvis de bytter vindu, etterisolerer ytterveggene og installerer balansert ventilasjon med varmegjenvinning. I denne støtten er 20.000 kr knyttet til installering av balansert ventilasjon, forklarer Vågen og legger til at en oppgradering av huset vil føre til at boligens energimerke går fra Oransje D til Gul C. – Med tiltaksplanen klar ser vi frem til å kunne planlegge oppussingen av boligen. Vi føler oss tryggere på veien videre nå, sier ekteparet. 

Snopp Designbyrå